Blauwalg in het Kortebroek

door | jul 19, 2018 | Nieuws | 0 Reacties

  1. Foto: Google maps

In Kortebroek is blauwalg aangetroffen. Contact met water wordt afgeraden. Mensen die door het Kortebroek wandelen moeten dus goed opletten. En dat geldt dus in het bijzonder voor kinderen en huisdieren.

Blauwalg is een bacterie die er uitziet als wier. Meestal hebben ze een blauwgroene kleur, maar er zijn ook roodbruine blauwalgen. De officiële naam voor blauwalg is cyanobacterie.

Blauwalg ontstaat vaak bij warm weer in zoet stilstaand water. Bij het afsterven van de blauwalg vormen ze een stinkende brei, waarbij toxische stoffen vrij komen die voor mens en dier schadelijk kunnen zijn.
©2018 Vaassen Actief

Foto: Waterschap Rivierenland

De symptomen van blauwalg-besmetting zijn nogal uiteenlopend: hoofdpijn, huiduitslag, maagkramp, misselijkheid, braken, diarree, koorts, een pijnlijke of rode keel, oorpijn, oogirritaties, lopende neus of gezwollen lippen.

Zwemmers die de blauwalgen binnenkrijgen, kunnen maag- en darmstoornissen ondervinden en levercellen kunnen beschadigd raken. De verschijnselen houden ongeveer vijf dagen aan en verdwijnen vanzelf. Ook huisdieren kunnen ernstig ziek worden door het drinken van water met blauwalgen of door hun besmette vacht droog te likken.

Het is ook altijd zeer aan te raden om jezelf goed te douchen nadat je in contact bent geweest met buitenwater. Dit om besmetting met blauwalg te voorkomen.

Is blauwalg nu helemaal slecht? Nee, sommige blauwalgen worden verwerkt in cosmetica zoals pillen en gezichtsmaskers. Ook worden ze in levensmiddelen als stabilisator, smaakmaker of eiwitleverancier toegepast.

Recent worden proefprojecten uitgevoerd om blauwalgen te gebruiken voor de productie van biobrandstoffen, om zo de CO2-uitstoot van de industrie te verlagen. In China staat nu een proefinstallatie waar sinds april 2012 jaarlijks 370.000 liter ethanol wordt geproduceerd.

Met betrekking tot het zwemwater in het Kievitsveld: het zwemwater daar wordt regelmatig gecontroleerd en is nog steeds goed. De status van het zwemwater kan je hier controleren.

Laatste nieuws

Agenda

Met dank aan onze sponsoren: