Tijdens de Nationale bezinningsdag om corona op 6 oktober 2020 is de Vaassense Dorpskerk geopend.  U kunt de kerk dan bezoeken tussen 10.00 en 16.00 uur en tussen 19.00 en 21.00 uur. Tijdens deze uren kan iedereen even naar binnen gaan en daar even een moment stil staan bij wat corona voor hem of haar heeft betekent.

Corona heeft een groot effect gehad op de maatschappij. Ondernemers hebben het moeilijk, mensen verliezen hun baan of zien hun inkomsten inzakken. Maar ook het gemis van persoonlijke contacten, de afstand die er moet zijn en het gemis van de nabijheid van anderen. Het leed is nog niet geleden, want we lijken aan de vooravond te staan van een tweede golf met alle onzekerheden die daarmee gepaard gaan. Veel mensen maken zich daarom zorgen over hun toekomst. Premier Rutte heeft aangegeven dat we daar in de maatschappij een moment bij stil moeten staan en heeft een bezinningsdag aangekondigd, die met lokale initiatieven ingevuld moet worden. De Dorpskerk voorziet in een van die initiatieven.

Tijdens de dag zijn video’s van Vaassenaren, of mensen die in Vaassen werken, te zien. Zij vertellen over hun ervaringen met corona, zoals ze het thuis of op het werk hebben ervaren. Ze vertellen over de impact die corona heeft op de samenleving, de verenigingen en festiviteiten. Een blik terug, een blik vooruit, ervaringen en lessen die we uit de afgelopen tijd hebben geleerd.

In de kerk kunt u een kaarsje aansteken en even stilstaan bij het verdriet van uzelf of van anderen. Ook pastorale bijstand is aanwezig. Tijdens de dag zal in de kerk regelmatig muziek te horen zijn.

Uiteraard zullen we de coronaregels die dag naleven en we vragen daarom mensen nadrukkelijk om niet naar de kerk te komen, wanneer ze klachten ervaren of mensen in hun omgeving hebben die klachten hebben.

Om mensen die niet kunnen komen toch de dag te kunnen laten volgen zal vanuit de Dorpskerk de hele dag een livestream worden uitgezonden via internet. U kunt de livestream vinden op BuurtMaken.nl en op de site van de kerk  (www.hervormdvaassen.nl).  Deze livestream is mede mogelijk gemaakt doordat de apparatuur in de Dorpskerk met een subsidie van de provincie Gelderland kon worden aangeschaft.