Basisschool De Violier is volledig omgebouwd naar LED verlichting. Sinds april beschikt de basisschool in het Gelderse Vaassen over energiezuinige LED lampen. Dit zal de leerprestaties en de concentratie van de leerlingen ten goede komen: LED verlichting heeft namelijk een positief effect op leerlingen en leerkrachten. Daarnaast draagt de school bij aan een beter milieu door de CO2- en zwaveluitstoot te reduceren. Een belangrijk item voor De Violier, waar gewerkt wordt aan een gezond en duurzaam imago.

De Violier is onderdeel van de scholengroep Procon. Via Onderwijs Inkoop Groep is de scholengroep bij LED leverancier Saled terechtgekomen. De Violier was de eerste school van Procon waar nieuwe verlichting is geplaatst. De school was direct enthousiast waardoor de andere scholen van Procon ook de overstap gaan maken naar LED verlichting.

Dankzij LED een energiebesparing van 64%

Alle schoollokalen, toiletten, gangen en de buitenlampen zijn nu voorzien van LED verlichting. De school gaat hiermee maar liefst 64% besparen op de energierekening. Daarnaast wordt de uitstoot van CO2 en de zwavel gereduceerd met 18.178 kilogram en 13.650 gram. Door al deze besparingen is de verlichting terugverdiend binnen 3.2 jaar. Frank van Arkel, directeur van De Violier, is erg te spreken over de nieuwe verlichting: “Het is een hele verbetering en het werkt zeer prettig. Onze energierekening daalt en we gaan veel duurzamer te werk door bij te dragen aan het milieu.”

Nieuwe LED panelen en retrofit techniek

De verschillende ruimtes binnen de school zijn omgebouwd naar LED. Daarvoor is er gekozen om de oude armaturen te vervangen door LED panelen. De overige armaturen die nog in een goede staat verkeerden, zijn omgebouwd. Hier is alleen de verlichting vervangen. Dit concept heet Retrofit. Zo wordt er bespaard op de aanschafkosten van nieuwe armaturen en draagt de school bij aan een beter milieu door het hergebruiken van producten.