Bekomen van hun avontuur in de woestijn van Saoedi-Arabië vertellen Ben en Dennis Casteel als team van Ruif Ballooning uit Vaassen hun avontuur van 2 weken ballonvaren vanuit een zandbak, ook wel een woestijn genoemd in Saoedi-Arabië. Hmm.. dachten ze toen ze door Rien Jurg Promotions werden benaderd om op avontuur mee te gaan om te gaan ballonvaren in Saoedi-Arabië. Eerst nog wel wat getwijfeld, hoe is het met de veiligheid, mensenrechten en zo? Waar in Saoedi-Arabië, en hoe met eigen ballon of varen op een ballon van hun of onze eigen ballon en wanneer? Bij navraag voor meer details bleek dat het een ballonfestijn was op uitnodiging van de Kroonprins met 100 ballonnen uit 19 landen om het toerisme in het gebied te promoten, een gebied dat valt onder het UNESCO-werelderfgoedlijst genoemd als Madi’n Salih, een prachtig gebied dat bestaat uit prachtige rotsformaties en zandige duinen. En een gebied met meer dan 100 uit de rosten uitgesneden graven en tempels.

Dit evenement staat als The Winter at Tantora ballonfestival op de kalender, dit gebied is open voor publiek van 19 december 2019 t/m 7 maart 2020.

“Inmiddels waren onze ballonnen al verscheept naar Jeddah vanwaar ze in containers werden vervoerd naar onze basis in Al Ula. Onze reis ging via Cairo naar Medinah airport en vandaar moesten nog 420 km naar het noorden met een bus, na eerst in Medinah waar we overnachten en oud en nieuw te hebben gevierd met de groep ging het de volgende dag noordwaarts.” Oud en nieuw kennen ze daar helemaal niet, laat staan alcohol wat 100% verboden is.”

Heel bijzonder in Saoedi-Arabië is dat ze geen ballonnen kennen, uniek is om dat mee te maken. Eenmaal aangekomen in Al Ula en na de eerste briefing de volgende morgen om 6 uur hebben ze vele mooie ballonvaarten gemaakt en uitgedorst met een Pick up truc en chauffeur, ze moesten immers ook nog terug. Maar af en toe waren ze gevlogen en stonden ze daar in the midle of nowhere zonder auto en chauffeur. “Die gasten snapten er niets van. Maar ja we wilden een avontuur dus dan krijg je dat zeiden ze.”

Je verwacht het niet maar de mensen zijn daar toch heel gastvrij, een land waar men nog voor je stopt als je een lift nodig hebt ook al moeten ze daar 10 km voor omrijden. Daar is het ook anders, komt het vandaag niet dan morgen, ook als je in contact komt met hen nodigen ze uit thuis voor op de koffie (wat niet te drinken is). Na ballonvaren, theteren en night glowen hebben we vele spectaculaire dingen gedaan, zoals op een avond/nacht een wereldrecord neergezet door met 100 ballonnen op een rij, 3 km lang, te staan en dan gelijktijdig de branders aan (Night Glowen) en dat is gelukt na 1,5 uur en hebben daarmee een vermelding in het Guinness Book of Record gekregen en Ben en Dennis the world of fame.

Het gas is daar wel erg duur zo’n 6x zoveel als bij ons terwijl de benzine maar 11,5 cent kost en diesel 25 cent. Naast het ballonvaren was er nog genoeg te beleven, zo zijn we in het gebied van Madi’n salih geweest en hebben de graftombes en tempels bezichtigd en hebben woestijn safari meegemaakt door zandduinen en tussen de rotsen scheuren met een vette 4wheel drive. Prachtig om mee te maken en dan te denken van de Dakar rally, 2 etappes op de route in the midle of nowhere van heel dichtbij meegemaakt. Je moest zelfs zo goed uitkijken anders vloog het zand en stenen je om de oren. Later op de dag Nederlandse deelnemers zoals Mirjam Pol en de gebroeders Coronel gesproken in het bivak bij ons in Al Ula.

Maandag 6 januari waren we nog te zien bij RTL 7, bij opnames met een helikopter doemen we uit het stof op gewapend met de Nederlandse vlag. Ook heel bijzonder was het bezoek aan de Mariah Hall (groter als Ziggo Dome) midden in een vallei omringt door rotsen waar ook alle wereldsterren optraden. De buitenkant van die hal bestond helemaal uit spiegels, ongekend bijzonder en speciaal.

En dan nog The Elephant rock een rots zo groot als een flatgebouw maar door erosie is er een grote olifant ontstaan en dan nog de oude stad, duizenden jaren gebouwd ui zand, klei, stro en palmboomhout. Het was een geweldig avontuur en ervaring maar geen land waar we zouden willen wonen, maar dit avontuur wel zouden willen overdoen.

Wil je meer weten over deze avontuurlijke reis, of zou je met ons een ballonvaart willen maken, mail of bel: 06-53932519