Pas op voor smoesjes aan de deur? Oplichters gebruiken de meest uiteenlopende redenen om zich toegang tot uw woning te verschaffen. Trap er niet in!

Je hoort het steeds weer: mensen die slachtoffer worden van een babbeltruc. Vaak zijn ouderen het slachtoffer. Houdt rekening met het volgende:

  • De persoon aan de deur geeft zich uit voor een medewerker van een bank of van de thuiszorg? Medewerkers van dit soort bedrijven komen nooit zomaar langs, maar maken vooraf een afspraak. Kijk door raam of deurspion wie er voor de deur staat. Gebruik eventueel een kierstandhouder of de intercom.
  • Vraag altijd naar een legitimatiebewijs. Ook al zegt de persoon van de gemeente, een bedrijf of instantie te zijn. Ook als iemand een herkenbaar uniform draagt. Bel eventueel naar het bedrijf of de instantie om te controleren of het verhaal klopt, maar zorg dat de persoon buiten blijft staan en doe de deur achter u dicht.
  • Laat nooit mensen uw huis binnen. Al is het verhaal nog zo zielig of aangrijpend. De “zwangere” mevrouw met dorst kan ook buiten op haar glas water wachten, u bent zelf ook in staat om in uw achtertuin te kijken of daar de weggelopen poes is… Daar heeft u geen hulp bij nodig.
  • Loop nooit met de man of vrouw mee. Vaak komen ze met z’n twee├źn. U wordt door de ene persoon bij de deur weggelokt, terwijl de tweede persoon zich dan toegang tot uw woning kan verschaffen.
  • Geef nooit uw bankpas en/of pincode. Laat aan niemand zien waar u uw waardevolle spullen bewaard. Bankmedewerkers, politie of instanties vragen daar nooit naar.
  • Heeft iemand toch toegang tot uw woning gekregen zonder dat u dat wilt? Blijf rustig en kalm, en probeer de persoon de deur uit te praten. Onthoud hoe de man of vrouw eruitziet. Is de persoon de deur uit, kijk dan waar hij heen loopt en bel 112.

Bron: Burgernet Oost Nederland, Nieuwsbrief nr 8, 2018