Een kraan die auto’s laat vallen en daarmee een frontale botsing met vijftig kilometer per uur nabootst. Het is één van de aanvullingen op het programma van het landelijke 112 event in Vaassen die het spektakel voor het publiek op zaterdag 6 oktober nog groter maken aan de Laan van Fasna.

De organisatie, waarvan het initiatief ligt bij de vrijwillige brandweer van Vaassen, is erin geslaagd de laatste weken enkele aanvullingen te doen op de spectaculaire demonstraties die te zien zijn in samenwerking met de landelijke politie, de ambulancediensten, de landelijke brandweer, ProRail, Rijkswaterstaat, de Reddingsbrigade, defensie, bergers en leveranciers van specialistisch gereedschap zoals Holmatro en 3M.

Zo was bijvoorbeeld al bekend dat een crashtender laat zien wat het kan. Dat is een gigantisch voertuig dat in actie komt bij rampen op vliegvelden. Inmiddels komen er ook oudere crashtenders die te bezichtigen zijn om te zien wat zich allemaal bevindt in een degelijk voertuig.

Toch wordt door de initiatiefnemers niet vergeten wat de oorspronkelijke doelstelling is. Het evenement is bedoeld om mensen te werven voor de verschillende hulpdiensten onder het motto ‘welk pak past jou?’. En dan geldt natuurlijk het aloude adagium: jong geleerd is oud gedaan.

Vandaar dat de Vaassenaren een speciaal brandweerdiploma in het leven hebben geroepen voor de kinderen die het landelijke 112-event bezoeken. Dat kunnen zij behalen bij de verschillende activiteiten van de dag.

En voor iedereen die belangstelling heeft, bestaat er de mogelijkheid om een speciaal T-shirt van het landelijke 112-event te winnen via de actie op Facebook. Het is één van de manieren om nu al betrokken te worden bij een uniek evenement voor Vaassen, waarbij het publiek de kans krijgt van dichtbij mee te maken, waarmee de mensen die dag en nacht voor ieders veiligheid klaar staan dagelijks worden geconfronteerd. Wat iemand normaal gesproken alleen op tv ziet, gebeurt dan net buiten het centrum.

Vandaar dat er op zaterdag 6 oktober tribunes langs de Laan van Fasna zijn verrezen en vier grote demonstratievelden zijn gecreëerd (één voor de brandweer, politie, ProRail en defensie), waarop al die groepen op een spectaculaire wijze mensen redden, aanhoudingen verrichten, voertuigen veiligstellen, branden blussen of gewonden wegbrengen.

Mensen krijgen ook de mogelijkheid zelf te ondervinden wat het is om te lopen met ademlucht, geïnteresseerden mogen schieten op de mobiele schietbaan van defensie, er is een blusdemonstratie en iedereen mag bijvoorbeeld ook een tankwagen en een vuurschaal bewonderen.