Door Henk Boeve

Met ingang van 1 juni 2021 heeft dorpshuis de Hezebrink in Emst een nieuwe uitbater en wel de 55-jarige Emsternaar Raoul Veira. Afgelopen week zijn de contracten getekend en in principe voor een lange termijn. Raoul Veira is geboren in Delft en woont nu een jaar of zes aan de Laarstraat 67 in Emst, samen met zijn vriendin Hennie Blokpoel. Zij is de eigenaar van Speur Honden centrum Uniek. Voordat Raoul Veira naar Emst kwam, woonde hij o.a. in Ugchelen en is helemaal verknocht aan de Veluwe.

Raoul Veira is na zijn havo-opleiding in Leidschendam naar Hotelschool Haaglanden in Den Haag gegaan om vervolgens o.a. te gaan werken bij een eetcafé in Rijswijk. Daar heeft Veira een jaar of zeven gewerkt en de nodige ervaring opgedaan. Maar hij wilde meer. Zo ging hij werken bij sportschool/sauna Club Pellikaan in Amersfoort en Apeldoorn als sportmanager. Een buitenlands avontuur leek Veira ook wel iets en ging naar Griekenland en Hongarije wat doen. Dat heeft hij een paar jaar gedaan. Bij de Gemeente Enschede heeft Veira een jaar of vijf gewerkt als teamleider sport. De laatste acht jaar was hij regiomanager bij Vermaat wat betreft het oosten van ons land en heeft daar nu ontslag genomen om uitbater te worden van de Hezebrink. Vermaat is een cateringbedrijf die veel te vinden is in ziekenhuizen.

Zoals Raoul Veira zelf zegt heeft hij nu een leeftijd bereikt dat hij iets wil gaan doen en het liefst tot zijn pensioengerechtigde leeftijd. En uitbater worden van een dorpshuis staat bij hem huizenhoog bovenaan. Toen hij eind 2020 een advertentie zag staan dat dorpshuis de Hezebrink een nieuwe uitbater vroeg, was zijn beslissing snel genomen. Daar ga ik op solliciteren, waren zijn woorden richting zijn vriendin Hennie Blokpoel. Zogezegd, zo gedaan. Er volgden een aantal gesprekken met het interim-bestuur van de Hezebrink en dat klikte meteen. Zowel van de kant van Veira als van de mensen van de Hezebrink.

Veira barst van de energie, is een vlotte prater en zit boordevol ideeën. Hij heeft een stappenplan gemaakt, een ondernemingsplan geschreven en wil stap voor stap iets geweldigs maken van de Hezebrink. En dat kan ik niet alleen, zegt Veira. Daar heb ik mensen bij nodig van de verenigingen die gebruik maken van de Hezebrink. Ik ga dan straks ook een uitnodiging sturen naar alle verenigingen om samen met mij een plan te maken. Wat zijn hun wensen? Verenigingen moeten de basis zijn voor het slagen. En ik zie hier zoveel mogelijkheden, behalve de verenigingen. De Hezebrink heeft een geweldige bowlingbaan. Een prachtige plek voor het vieren van een verjaardagsfeestje voor zowel ouderen, maar ook voor kinderen. Doe daar een barbecue bij en je hebt een avond om nooit te vergeten. Veel mensen weten dit niet, zegt Veira. Ik ga ook de campings in Emst en omgeving benaderen van alle mogelijke faciliteiten die de Hezebrink te bieden heeft. Ook op cultureel gebied heb ik diverse plannen. Wat te denken van een workshop over bijvoorbeeld elektrische fietsen. Vele bezitters van een elektrische fiets weten niet wat de mogelijkheden zijn wat betreft de veiligheid. Een carnavalsmiddag voor de jeugd. Een bekende BN’er uitnodigen. Een jazz middag. Zelfs denkt Veira om na een uitvaart van een overledene dat de Hezebrink een uitstekende plek zou zijn voor een kop koffie met bijvoorbeeld een broodje voor de nabestaanden.

Voor wandelaars is de Hezebrink het startpunt en eindpunt wat betreft de klompenpaden in Emst en daar wordt enorm veel gebruik van gemaakt. In het verleden konden de wandelaars geen kopje koffie of thee bestellen. Dat behoort straks tot het verleden, zegt Veira. Wandelaars kunnen straks een kop koffie of thee nuttigen, zowel op het terras als binnen. En hebben ze zin in een bitterbal of uitsmijter. Geen probleem.

Zelden een uitbater meegemaakt die zoveel energie en zoveel ideeën heeft.