Bewonersinitiatief leidt tot nieuw speelplein in Vaassen

door | jul 8, 2024 | Nieuws, Premium

De 9-jarige Skye vindt het plein achter haar flat aan De Wetstraat in Vaassen maar saai. Gelukkig komt daar snel verandering in. Het plein krijgt namelijk een rigoureuze make-over. Skye kijkt er erg naar uit. “Er komt veel groen, een mooi belevingspad en nieuwe speeltoestellen. Het wordt straks veel leuker en gezelliger om hier te spelen,” vertelt ze enthousiast.

Start van de make-over

De make-over van het plein is officieel van start gegaan. Wendy van Bussel, bewoner van de flat en initiatiefnemer, startte samen met wethouder Annemiek van Loon, Erik Regterschot van Vebego Groen, Willem Jan Valkman van Woonstichting Triada, Linda Brouwer van Koppel-Swoe en andere betrokkenen met het verwijderen van de eerste tegels. Ze werkten de hele ochtend hard om het plein tegelvrij te maken en voor te bereiden op de nieuwe speel- en recreatieplek.

Wendy is erg blij dat het project nu echt van start is gegaan. “Het is een lange weg geweest vol hobbels en obstakels. En nu gaat het toch echt gebeuren,” zegt ze opgelucht en met gepaste trots. Ze legt uit dat er veel tijd verloren ging door allerlei regelgeving en de financiële haalbaarheid om alle ideeën te realiseren. “Soms zakte de moed me in de schoenen. Gelukkig kregen we veel steun van Linda.”

Onvermoeibare steun

Met Linda bedoelt ze Linda Brouwer, de gebiedsregisseur voor Emst en Vaassen namens Koppel-Swoe, die het project de afgelopen jaren heeft gesteund. “Opgeven was voor ons geen optie. We zijn van ver gekomen, dan moet je doorgaan”, zegt ze strijdend. “Je ziet het in andere delen van de gemeente lukken, dan met het hier ook lukken. Dat betekent veel met elkaar in gesprek blijven en de kansen pakken als die zich aandienen. Zo hebben we met de financiële bijdragen van Jantje Beton, Cultuurfonds, Postcodeloterij Buurtfonds en de Goed voor elkaar regeling gemeente Epe alle middelen bij elkaar gekregen en is het uiteindelijk allemaal gelukt.”

Met elkaar in gesprek blijven

Wethouder Annemiek van Loon is blij voor de bewoners. “Dit project vroeg geduld van de omwonenden. Ik ben blij dat ik namens de gemeente mocht aansluiten. Wat mij betreft is het aanleggen van dit mooie, groene plein niet het eindpunt, eerder het begin van een nauwer contact tussen de bewoners onderling. En ook tussen de betrokken organisaties: Vebego Groen, Koppel-Swoe, Triada en de gemeente. Door samen de handen uit de mouwen te steken heb je een ander gesprek. Dit wordt een buitenruimte voor nog veel meer gesprekken.”

Voortgang en samenwerking

Het verwijderen van de tegels was de eerste van vele werkzaamheden die binnenkort door buurtbewoners en verschillende organisaties worden uitgevoerd. Erik Regterschot blijft namens Vebego Groen nauw betrokken bij de uitvoering en houdt scherp toezicht op de voortgang. Elke maandag heeft hij met de bewoners en andere betrokkenen een overleg van wat er gedaan moet worden. Zo blijft er schot in de zaak zitten.

Woonstichting Triada is ook blij met het bewonersinitiatief. “Het is geweldig om te merken dat bewoners elkaar hebben weten te vinden en zij weer andere organisaties om hun idee verder uit te werken. De aanleg van de groene omgeving gaat nog meer bijdragen om elkaar te ontmoeten. En buren die elkaar kennen zijn doorgaans bereid elkaar te helpen waar nodig. Mooi dat dat hier gebeurt,” aldus Willem Jan Valkman, sociaal beheerder van Triada, eigenaar van de flat.

Samen met de inwoners

De gemeente Epe werkt steeds meer inwonersgericht, wil met inwoners samenwerken en luisteren naar wat onder de inwoners leeft. Inwoners kunnen bij het ontwikkelen van initiatieven een beroep doen op de ondersteuning van de drie gebiedsregisseurs die met subsidie van de gemeente in verschillende gebieden in de kernen actief zijn. “We hopen dat dit project in Vaassen een voorbeeld is voor veel meer mooie initiatieven van de inwoners in onze gemeente. We hebben daarvoor ook een subsidieregeling waarmee we initiatieven van groepen inwoners kunnen ondersteunen.  Blijf dus vooral komen met goede ideeën”,  aldus de wethouder.

De foto en video is gemaakt door Anneke Filmer.

Laatste nieuws

Agenda

Met dank aan onze sponsoren: