31 appartementen van Triada in Vaassen gaan in één keer 7 energielabels omhoog

door | jun 2, 2022 | Nieuws | 0 Reacties

 

 


Op woensdag 1 juni rondt Triada de renovatie van 31 appartementen aan de Stein- en Smutsstraat in Vaassen feestelijk af.
We blikken op die dag terug op een succesvol project dat onderdeel vormt van een grootschalige verduurzamingsslag.
Deze moet ertoe leiden dat het woningbezit (circa 6.550 woningen) in 2050 volledig CO2-neutraal en aardgasvrij is.

Dat doel realiseert Triada in stappen, in dit project is het in één keer gerealiseerd. De 31 appartementen hebben nu allemaal een A+++ label én zijn aardgasvrij. De bestaande bouw is daarmee met 7 labelstappen verbeterd, van label E naar A+++.
Triada heeft voor deze twee flats het volgende gedaan: Om de 7-labelstappen te behalen is een innovatieve methode toegepast. Iedere woning heeft aan de buitenzijde van de galerij een energiemodule met daarin een eigen lucht-warmtepomp en een warmteterugwin-installatie. Hiervoor zijn kleine servicetorens tegen de galerij gezet. Voor service en reparatie is geen afspraak meer nodig.
De pomp kost bovendien geen ruimte in de woning. Door de zorgvuldig bepaalde locatie van de warmtepompen en de toepassing van de
nieuwste techniek op het gebied van geluidsbeperking is er geen geluidsoverlast.
Op het dak liggen zonnepanelen.

De woongebouwen hebben aan binnen- en buitenzijde ook een complete transformatie ondergaan. De gevels zijn vernieuwd na isolatie van buitenaf. Er zijn mooie nieuwe balkonhekken aangebracht. De bewoners hebben voor de trappenhuizen zelf een ontwerp kunnen uitkiezen dat door een van de huurders is gemaakt. Iedere verdieping heeft nu een prachtig eigen ontwerp.
De huurders zijn door Triada ook betrokken bij een leefbaarheidsproject. Zij hebben met een kunstenaar gewerkt aan een creatieve manier om ‘huisregels’ te delen. De onderlinge contacten zijn daarbij versterkt. Het kunstwerk is aangebracht in de trappenhuizen. Verder hebben
bewoners de afgelopen dagen moestuintjes neergezet die ze samen gaan beplanten.

Dit project is een mooi voorbeeld van een verduurzamingsproject met galerijwoningen uit de jaren zestig die in heel Nederland in de corporatievoorraad aanwezig zijn. Een voorraad die recent nog veel gesloopt werd, maar op deze manier toekomstwaarde heeft.
Ook door de relatief lage huren.
Om van dit project een succes te maken is er door Triada nauw samengewerkt met verschillende partners zoals de gemeente Epe, netbeheerder Liander en de aannemer. De gemeente Epe is bijzonder enthousiast en noemt dit een voorbeeldproject voor de energietransitie. Het college bracht er eerder dit jaar een werkbezoek.

Laatste nieuws

Agenda

Met dank aan onze sponsoren: