Een artiestenparade. Dat kan carnavalsvereniging De Rossumdaerpers uit Vaassen weer bieden tijdens het vierdaagse feest van 22 tot en met 25 februari. René Karst, de Gebroeders Rossig, Stefan & Sean FT Bram Krikke, Vieze Jack, Frank van Etten, Xander de Buisonje, De Havenzangers 2.0, Het Feestteam en tot slot De Alpenzusjes. Het is slechts een greep uit de acts die acte de presence geven op de mainstage van De Rossumburcht en drie avonden tevens in het party café.

 

Zoals gebruikelijk starten de activiteiten niet in, maar voor dorpscentrum De Wieken, die dan weer is omgebouwd tot De Rossumburcht als op 22 februari burgemeester T. Horn de Sleutel van de gemeente Epe overhandigt aan Prins John I. Na de officiële plechtigheden begint de optocht door het dorp. Als de deelnemers en bezoekers terugkeren, worden zij verwelkomd door Dennis Wiltink. Het begon voor hem in De Kastelein in Epe. Inmiddels verdient hij zijn brood ermee: zingen! De trots van de regio slaagde er zelfs in om schouwburg Orpheus tot twee keer toe volledig uit te verkopen. Op zaterdagmiddag keert Dennis Wiltink terug op de mooiste bühne van de regio: die der Rossumdaerpers.

De artiestenparade gaat ’s avonds op de mainstag verder met René Karst en Boer Bennie, terwijl het feest in het party café wordt verzorgd door DJ Rob Wibbelink met optredens van Danny Heden. Bij het Openingsbal hoort natuurlijk een klasbak van een artiest en tot die categorie mag René Karst zeker worden gerekend. ‘Atje voor de sfeer’. Deze kreet kent iedere liefhebber dankzij de met een Buma Award bekroonde grootste feest hit van 2019. De man die deze kreet bekend maakte, staat op het Openingsbal der Rossumdaerpers. Zo zette hij een extra kroon op een loopbaan die al meer dan dertig jaar duurt en hem recent ook al het succes bracht door een duet met Stef Ekkel: ‘Liever te dik in de kist’. Zo keerde de zanger weer helemaal terug aan de top waar eerdere nummers van het kaliber ‘Supergave tijd’, ‘Ik wil zo graag weer twintig zijn’ of ‘Op de tafel dansen’ hem al hadden gebracht. In 2020 werkt hij samen met Bökkers met ‘Bos hout voor de deur’. Deze huidige hit gaat natuurlijk ook voorbij komen bij De Rossumdaerpers.

Na zijn agrarische opleiding heeft Boer Bennie de boerderij van zijn stiefzus overgenomen. Met 21 melkkoeien en een oude gehuurde stal was het een bescheiden, arbeidsintensief bedrijf. Sinds hij zijn melkveehouderij met inmiddels tweeduizend koeien geautomatiseerd heeft, staat Boer Bennie in zijn vrije tijd te bulderen op het podium. Boerrocknummers, piraten kneiters en meezingers zijn hem niet vreemd. De man die zichzelf de King Kong van het platteland noemt, staat garant voor een optreden met vele bekende medleys.

 Samen met DJ Rob Wibbelink verzorgt Danny Heden de muziek in het party café. De 29 jarige goedlachse Zwollenaar maakte er in het verleden bij De Rossumdaerpers al een heerlijke show van met zijn Nederlandstalige muziek. Zijn single ‘Jij bent het’, die werd opgenomen in samenwerking met Havenzanger Wim Mulder bleef niet onopgemerkt en momenteel heeft hij een nieuwe single: Een zomer Lang’.

Op zondag volgt de Kindermiddag met het Feestteam en Jeroen’s Jeugdshow. Het eerstgenoemde duo stond al vele malen op de bühne der Rossumdaerpers bij de evenementen voor volwassenen. Maar zoals ook andere Nederlandstalige artiesten, hebben zij eveneens een show waarmee zij de kids vermaken. Die voelen zich daarna al héél groot. ‘Ik neem je mee, hé, hé, hé, hé’. ‘Hoeba, hoeba hop’. Of wat te denken van hun versie van ‘The A-Team’. Het zijn deuntjes die hun origineel waren of die zij in een nieuw ‘jasje’ hebben gestoken. Maar ook ‘Stuiterbal’ en ‘Shirt uit en zwaaien’ mogen er zijn. Kortom: Het Feestteam staat garant voor een heerlijk optreden.

Bij Jeroen’s Jeugdshow krijgen de jeugdige Rossumdaerpers heftige, gave dingen voorgeschoteld, waardoor het een trendy show wordt voor de jongsten die zich ‘cool’ noemen. Schijnbaar moeiteloos bespeelt superentertainer zijn publiek op relaxte wijze met onder meer Miss Jeroen’s Jeugdshow, Master / Misses of the Spekkies, Hits for Kids, Sing your hit en Dancing with yourself. Het wordt in alle opzichten een allround programma van een bijkans perfecte entertainer die al meer dan twintig jaar is gespecialiseerd in entertainment voor kinderen.

Vervolgens is zondagavond tijd voor een gezellig apres ski feest in de eigen ski-hut van De Rossumdaerpers. Dan staan er op de mainstage twee acts die maar al te bekend zijn bij de jongeren. De eerste van de twee eerdere optredens van Vieze Jack was immers ook al op de zondagavond en toen deden de feestvierders massaal mee. Voor hem begon het allemaal met zijn Nederlandse versie van ‘Captain Jack’. Inmiddels komt Vieze Jack al weer bijna acht jaar overal in Nederland met twee sexy danseressen elke feestzaal op zijn kop zetten. Behalve zijn ‘De Jack Express’, ‘Stuntpiloot Jack’, ‘Ik ben Jack’, ‘Derin Deruit’, ‘Jump4Jack’ en ‘Brandweerman Jack’, zingt hij feestmedley’s in hoog tempo, waarin de meest herkenbare hits voorbij komen. Voor zijn huidige succes is hij niet meer ‘te houwen’, want hij gaat ‘De Hut verbouwen’.

De andere topact heeft een totaal moderne achtergrond, want het zijn de Internethelden van de  hedendaagse jongeren: Stefan & Sean FT Bram Krikke. De laatstgenoemde is weliswaar sidekick bij radiostation Slam!, maar bovenal bekend via youtube, waarvoor hij de meest bijzondere producties verzorgt waaronder ‘Bram in de Buurt’. In de tussentijd waren Stefan de Vries en Sean Demmers al jaren beste vrienden en hebben menig video op Instagram en Youtube gemaakt.

Het carnavalsgedeelte van de loopbaan van Stefan & Sean FT Bram Krikke startte als gastoptreden bij niemand minder dan Snollebollekes, waar zij doorbraken met ‘Potentie’. Dat nummer groeide zelfs uit tot één van de grootste carnaval hits van 2019. Na dat succes volgde afgelopen jaar ook nog eens een nieuwe kraker die precies past bij het vierdaagse feest: ‘Frikandel Speciaal’. Voorts is er een verrassing: De Maten van Rossum. Verdere informatie over die act volgt op een later tijdstip.

Rosen Montag is traditioneel een hoogtepunt bij het Rossumdaerper carnaval, wanneer het al begint met een gezellige middag. Met Willem Mulder keert één van de vaste gasten op de bühne der Rossumdaerpers terug. Vele jaren was hij één van de mannen die onder leiding van Henk Pleket als de Havenzangers Rosen Montag tot een hoogtepunt van carnaval maakten. Nu staat hij samen met zijn zoon Wesley op het podium als De Havenzangers 2.0. De geboren Emstenaar kwam jong bij De Havenzangers  Met die band kreeg hij onder meer negen gouden en vijf platina platen, een Edison en een Gouden muziek cassette.

Verder mag het publiek zich verheugen op de eeneiige vierling die is geboren op de Elfde van de Elfde in 1971. Ronnie, Sjonnie, Tonnie en Donnie oftewel De Gebroeders Rossig stonden in 2015 al op de bühne der Rossumdaerpers met hun kraker ‘Ik ben moeders mooiste niet’, maar sinds 2018 is het vooral ‘Hallo allemaal’. Na het grote succes van ‘Hallo allemaal’ in 2018 en de ‘Alie Exprezz’ van 2019 zijn de Gebroeders Rossig niet meer weg te denken uit het nationale feestcircuit. Behalve door de genoemde nummers, vergaarden zij bekendheid dankzij onder meer ‘Lekker lallen’, ‘Links, rechts, voor en terug’, de feestversie van John Farnham’s ‘You’re the voice’, ‘De strijplank’ en ‘Het is nooit te laat’. Het voor de broers immers nooit te laat als het om een feestje gaat.

De meest bekende artiest van Rosen Montag 2020 is echter zonder enige twijfel Xander de Buisonje. Die staat tijdens de Hollandse Avond op de main stage. We leerden hem kennen van zijn band Volumia, waarvoor hij onder meer de nummers ‘Hou Me Vast’, ‘Het Is Over’ en ‘Afscheid’ schreef. Dat zijn inmiddels allemaal Nederlandstalige klassiekers. In 2002 nam de zanger afscheid van de groep tijdens een memorabele show in de Heineken Music Hall. Bijna twintig jaar later zijn we vijf soloalbums, één akoestisch album en een aantal singles verder en nog steeds behoort hij tot meest populaire artiesten van Nederland.

Voor hem staat Ferry de Lits al op het hoofdpodium. Die brak door aan de spreekwoordelijke hand van Django Wagner (ook geen onbekende in de Rossumburcht). Beiden namen samen verschillende singles op, zoals bijvoorbeeld ‘Vrienden voor altijd’ en ‘Dan zal ik er zijn’. Maar ook in het party café is de stemming waarschijnlijk opperbest tijdens de avond van Rosen Montag, want net als in 2016 en 2018 verzorgt Leon Vugts daar het entertainment. Deze spontane zanger weet gezelligheid en sfeer te creëren en wil mensen op elk feest veel plezier laten beleven. Iedereen kan heerlijk meezingen met de grootste hits, maar ook met zijn eigen ‘Dolores, Mi ta stimabo’ (een typisch zomernummer). Toch zijn het vooral zijn covers van bekende Nederlandstalige artiesten die ervoor zorgen dat de liefhebbers van een mooi feest op 24 februari, als ze dat al niet waren, schor thuiskomen..

Het is na Rosen Montag niet voorbij, want op dinsdag 25 februari volgt de pyjamaparty annex nachtponnenfeest met Frank van Etten en De Alpenzusjes. ‘Leef als een zigeuner, lach als een clown’. Deze tekst is al menigmaal luidkeels en uit volle borst meegezongen in de Rossumburcht, maar nu komt Frank van Etten, de zanger van dit lied, zelf naar de Rossumburcht. Een volkszanger uit Apeldoorn die al jarenlang aan de weg timmert in het wereldje van de Nederlandstalige muziek, speelt dus bijna een thuiswedstrijd op de mooiste bühne die er voor ons denkbaar is tijdens het vierdaagse spektakel.

De afsluiting is echter voor de dames der dames onder de feestvierders: De Alpenzusjes. Op ludieke wijze krijgen zij elk evenement gegarandeerd aan de gang. Nadat het duo tijdens het Openingsbal van 2012 duidelijk maakte waartoe zij in staat is, lukte dat opnieuw tijdens het laatste Bier und Weinfest. Nu is het aan de dames om carnaval 2020 af te sluiten. Want… Waar de Alpenzusjes komen, wordt het een feest om van te dromen. Zij zijn zelf twee feestnummers die ervan houden om samen de tent op z’n kop te zetten. Dat blijkt wel uit hun reeks aan hits die elke liefhebber kan meeschreeuwen: ‘Naar voren, naar achter’, ‘Hutje op de hei’, ‘Wienie Wienie’, ‘Kontebonke’, ‘Hoemparapapa’, ‘Jungledans’, ‘Macho Hans’, ‘Klumpe Stumper’, ‘Springwals’ en ‘We dansen de sirtaki’. Ze zongen het allemaal naar de hitparades.