Medewerkers scoren beter dan ondernemers
Een opvallend verschil in kennis kwam bovendrijven tijdens de allereerste verkiezing tot groentespecialist van het jaar. Medewerkers scoren beter dan de ondernemers wanneer het gaat om kennis over AGF. Afgelopen dinsdag steden finalisten live om de titel Groentespecialist. Hierin draaide om het zo snel mogelijk beantwoorden van pittige kennisvragen. Het beste scoorde Janneke de Nijs in de categorie medewerkers van Puur Natuur Den Bosch met 23 van de 25 vragen goed. De beste ondernemer was Frieanne Bouwmeester van Bouwmeester buitengewoon vers met 18 goede antwoorden op 25 vragen. Marja Nijhof die ook bij Bouwmeester werkt behoorde bij de 15 beste deelnemers in de categorie “medewerkers”.

Op de foto Erik Postuma (l) en Mark Heemskerk overhandigden de prijzen aan de winnaars Groentespecialist 2019 – categorie ondernemers. De titel ging naar Frieanne Bouwmeester Bouwmeester buitengewoon vers (m), Gert de Haan van Groentebroer.nl werd 2e (links op de foto) voor Harold van Lente Van Lente groente en fruit die 3e eindige.

Aan de vragen kon het niet liggen. Hoewel de medewerkers andere vragen kregen dan de ondernemers, waren alle vragen die tijdens de live-finale werden gesteld al eerder voorbijgekomen in Willie Wortel, de kennisapp ontwikkeld door Postuma AGF. Wie de app goed bijhoudt, kon dus hoog scoren. Ook de factor tijd speelde een rol, Frieanne beantwoorde evenveel vragen goed als Gert de Haan van Groentebroer.nl die tweede werd. Frieanne beantwoordde de vragen echter sneller waardoor zij er met de titel Groentespecialist 2019 vandoor ging.

Het verschil in deskundigheid tussen medewerkers en ondernemers was al voorspeld door Enzo Cassaro van Postuma AGF die nauw betrokken is bij de ontwikkeling van de AGF-kennisapp. Deelnemers van de app krijgen elke dag een pushbericht met een klein stukje informatie over een product dat dan actueel is. Aan het einde van de week is er een korte test van 10 vragen die betrekking hebben op eerder ontvangen informatie van die week. Aan de hand van die testen bleek al dat medewerkers vaak beter scoorden dan de ondernemers.

De app werd ontwikkeld omdat uit onderzoek onder medewerkers in de AGF-detailhandel is gebleken dat 80% van zichzelf vindt dat hij of zij te weinig vakkennis heeft om de consument altijd goed te kunnen adviseren. Dat terwijl 75% aangeeft juist heel graag meer te willen leren over groenten en fruit. “Niet iedereen kan appels en peren verkopen. Ik heb het de laatste jaren meermaals gezien dat er avonturiers zijn die met geringe kennis van zaken een groentewinkel beginnen. Eenmaal bezig merkt met al gauw dat ze het predicaat “AGF-specialist” onderschat hebben. Omdat wij groot belang hechten aan deskundigheid op de werkvloer hebben wij de Willie Wortel app laten ontwikkelen”, aldus Erik Postuma, eigenaar van Postuma AGF. Ook branchevereniging ADN hecht veel waarde aan voldoende kennis en opleiding en sponsort het lidmaatschap van de app. Vicevoorzitter van ADN Marco Dijkema presenteerde de finale en directeur Mark Heemskerk reikte samen met Erik Postuma de prijzen uit.

Op de foto staan Erik Postuma (l) en Mark Heemskerk die de prijzen overhandigden aan de winnaars Groentespecialist 2019 – categorie ondernemers. De titel ging dus naar Frieanne Bouwmeester Bouwmeester buitengewoon vers (m), Gert de Haan van Groentebroer.nl werd 2e (links op de foto) voor Harold van Lente Van Lente groente en fruit die 3e eindige.

Bron: www.agf.nl