Het is Wilgrad weer gelukt om een paar grote namen uit de whisky wereld naar Vaassen te halen voor een Tasting and Noising ofwel een proeverij. Deze avonden zijn erg populair en vaak snel uitverkocht. De voorverkoop is inmiddels al begonnen.

5 juni Werner Bos
Werner Bos is na zijn carrière als docent Engels zelf Liquorist geworden en geeft inmiddels al een aantal jaar les aan de Liquoristenopleiding van de Wijnacademie. Na een snelle carriéreswitch heeft hij zich volledig toegelegd op het kwaliteitsgedistilleerd. Hij is werkzaam voor de firma van Wees als specialist en vertegenwoordiger van een flink aantal whisky, cognac en rum merken. Vanuit die functie verzorgt hij een behoorlijk aantal proeverijen, waarvan het zwaartepunt op whisky ligt. Door het dagelijks mogen werken met heel veel verschillende soorten kwaliteitsgedistilleerd en zijn achtergrond als docent hoopt hij die kennis over te kunnen brengen.

11 oktober Peter Mackay (Let op! Engelstalig)
Peter is een vrolijke gast met een fantastische kennis van whisky en vermaakt zijn publiek vaak met mooie anekdotes. ©2018 VaassenActief

De Schotse stad Perth, waar de familie Mackay zijn roots heeft, is de geboorteplaats van bekende blends zoals Dewar’s, Bell’s en The Famous Grouse. Blends die zo groot zijn geworden dat ze inmiddels allang niet meer in Perth gemaakt worden. Morrison & Mackay heeft daarom in 2013 het oude merk Old Perth nieuw leven ingeblazen, als hommage aan de belangrijk plaats die Perth inneemt in de historie van de Schotse blended whisky. Het is overigens nog niet bekend welke whisky’s Peter meeneemt.

11 december Whisky Import Nederland
Het begint al echt een traditie te worden dat de whiskyproeverijen worden afgesloten door Whisky Import Nederland (kortweg WIN). WIN s in december 2004 opgericht door twee echte whiskyliefhebbers, Jan Kok en Marcel Bol.

Marcel drinkt al whisky vanaf zijn studietijd. Ruim 20 jaar geleden was er nog niet zoveel single malt whisky verkrijgbaar in Nederland, en dus was de eerste kwaliteitswhisky een Dimple. Al snel werd Nederland uitgekamt op zoek naar iets anders of beters. Bij een accountantskantoor werden Jan en Marcel collega’s, en van het één kwam het ander. Ook Jan werd besmet met het whiskyvirus, en al gauw werd de eerste reis naar Schotland geboekt om te gaan bekijken waar al dat lekkers vandaan kwam.

First Cask is het eigen label van Whisky Import Nederland waaronder vele First Cask Whisky’s zijn uitgebracht. First Cask Whisky’s zijn echte Single Cask en Cask Strength whisky’s. De whisky’s van WIN worden ook niet gekleurd, verdunt of gefilterd. In de loop der jaren hebben Jan en Marcel al vele proeverijen georganiseerd en gepresenteerd en natuurlijk veel geleerd over whisky.