De dagen worden korter. Sommigen moeten hier duidelijk nog aan wennen. ’s Morgens inmiddels iets eerder licht, maar als je om 7 uur vertrekt is het toch nog donker.

Helaas leert de ervaring dat met name fietsers onvoldoende (goed) werkend licht op hun fiets hebben. Vorige week heb ik zelf nog ervaren hoe gevaarlijk dit is.

Ik rij naar mijn werk (naar Nunspeet via Vierhouten) en kom dus door het bos. Op de Gortelseweg kom ik ze regelmatig tegen, grote groepen fietsers.

Bij voorkeur fietsen ze met z’n drie of vieren naast elkaar. Sommigen hebben licht op, velen niet.

Net als ik naast deze grote groep rijd, schiet er eentje uit de rechte lijn van de rest. Zonder licht. Ik schrok me dood en trok het stuur naar de berm. Poeh, dat ging net goed. Ja inderdaad, deze ging net goed. Maar hoe vervelend is het voor mij en voor de familie van de fietser als het net niet goed gaat.

 

Ik wil daarom iedereen oproepen; zorg voor goed licht op jouw fiets. Zowel voor als achter.

 

Door Monique Zweekhorst – Vaassen Actief