Carnavalsvereniging De Rossumdaerpers uit Vaassen is er weer in geslaagd om een mooi programma samen te stellen voor het vierdaagse feest van 2 tot en met 5 maart. Dan treden weer volop nationaal bekende artiesten op, waarbij er deze keer nog meer ruimte is om tegemoet te komen aan steeds toenemende belangstelling. In 2019 is het party café zelfs drie dagen geopend naast de zogenaamde mainstage. In het dan weer tot Rossumburcht omgebouwde dorpscentrum De Wieken kan het publiek die dagen onder anderen genieten van De Havenzangers 2.0, Samantha Steenwijk, De Jul en Julia naar het Wilde Westen kindershow, Partyfriex, Beatcroocks, Pater Moeskroen, René Schuurmans, Rick Romijn en de Gebroeders Ko.

 

Zoals gebruikelijk starten de activiteiten niet in, maar voor De Rossumburcht als op 2 maart burgemeester H. van der Hoeve de Sleutel van de gemeente Epe overhandigt aan Prins Tom II. Na de officiële plechtigheden begint de optocht door het dorp. Als de deelnemers en bezoekers terugkeren, worden zij onder meer verwelkomd door Putkapel; een vijftienkoppig dweilorkest uit Sneek. Sinds de oprichting in 1993 op de Putpleats (Fries voor ‘Putboerderij’, vandaar de naam) heeft de groep een geheel eigen ‘sound’ ontwikkeld. Een mengsel van bigband en feestband met veel improvisatie. Net als hun ooms en vaders van de befaamde Blauhúster Dakkapel, speelt De Putkapel alles uit het hoofd en staat de setlist niet van tevoren vast.

 

De artiestenparade gaat ’s avonds verder met De Havenzangers 2.0, Samantha Steenwijk en Suitz. Bij het Openingsbal hoort natuurlijk een klasbak van een artiest op het podium te staan en tot die categorie mag Samantha Steenwijk zeker worden gerekend. Wie Samantha Steenwijk in actie heeft gezien, kan zich moeilijk voorstellen dat de zangeres lange tijd te verlegen was voor de bühne. De zangeres weet tegenwoordig als geen andere een feestje te bouwen. Met haar eigenzinnige interpretatie van het Nederlandstalige lied stuwt ze grote en kleine zalen naar euforische hoogtes. Bij het grote publiek is Samantha bekend geworden door haar deelname aan het SBS6 programma ‘Bloed, Zweet en Tranen’, maar recentelijk óók door haar deelname aan  de Voice of Holland.

 

Met Willem Mulder keert één van de vaste gasten op de bühne der Rossumdaerpers terug. Vele jaren was hij één van de mannen die onder leiding van Henk Pleket als de Havenzangers Rosen Montag tot een hoogtepunt van carnaval maakten. Nu staat hij samen met zijn zoon Wesley op het podium als De Havenzangers 2.0. De geboren Emstenaar kwam jong bij De Havenzangers  Met die band kreeg hij onder meer negen gouden en vijf platina platen, een Edison en een Gouden muziek cassette.

 

Samen met DJ Laurens verzorgt Suitz de muziek in het party café, Daan en Nicky maakten grote indruk tijdens een feest voor de medewerkers van De Rossumdaerpers. De zomerhitte in juni kreeg de jonge super-enthousiaste muzikanten niet klein. Daarom mogen zij nu bewijzen dat ze ook bestand zijn tegen de hitte van de partyzaal tijdens het Openingsbal.

 

Op zondag volgt de Kindermiddag met Illusion 4 Kids en Jul en Julia op avontuur in het Wilde Westen. Jul en Julia, de iconen van de Julianatoren, nemen de jongste Rossumdaerpers mee op avontuur naar het Wilde Westen. Met muziek en dans is er een prachtig interactief programma samengesteld, waarbij de jonge carnavalsvierders zich volledig kunnen uitleven. Spectaculaire verdwijningen, verschijningen, gedachtelezen, zwevende tafels vuur en…. assistentes. Masterillusionist Winfried draait zijn hand er niet voor om met Illusion 4 Kids. De adembenemende show is speciaal ontwikkeld voor kinderen tussen de vier en twaalf jaar oud. Tijdens deze show zitten de jongste carnavalisten op het puntje van hun stoel diep onder de indruk te zijn. Tijdens de kindermiddag is de Balloon Saloon aanwezig die de kinderen vermaakt met het maken van speciale creaties van ballonen

 

Vervolgens is zondagavond tijd voor een gezellig apres ski feest in de eigen ski-hut van De Rossumdaerpers. Dan staan er op de mainstage twee acts die maar al te bekend zijn bij vooral de jongeren. Misschien dat niet bij elke feestvierder een lampje gaat branden als hij of zij de namen Tom Wilborts & Bart Coppens hoort. Misschien dat niet bij elke feestvierder een lampje gaat branden als hij of zij PartfrieX hoort. Maar als zij hun grootste hit horen, beginnen zij direct te springen en te stampen op ‘Ik moet zuipen’. Het duo heeft echter meer hits die 3 maart allemaal voorbij komen in De Rossumburcht.

 

Ook Beatcrooks meldt zich in de Rossumburcht. Met shows op Defqon 1, de Zwarte Cross en Dreamfields vliegen ze overal Uut de Bochte. Vooral door hun remix van ‘Annie uut de bochte’ is het duo immers ongekend populair. Maar niet alleen van het nummer van Bökkers maakten ze een opzwepende remix, ook van Hee Hoo van Boh Foi Toch en ‘Zo geil als een bossie siepels’ van Mooi Wark. In het party café zorgt tegelijkertijd DJ Chiel, de beste feest DJ van Apeldoorn, dat niemand stil kan blijven staan.

 

Rosen Montag is traditioneel een hoogtepunt bij het Rossumdaerper carnaval, wanneer het al begint met een gezellige middag, waarop een bijzondere artiest zich meldt. Jettie Pallettie. Vieze Jack. Steeds meer komen er topartiesten die een act zijn. Zo is het op 4 maart ook de beurt aan de man die doet denken aan Karl Lagerfeld (u weet wel die beroemde modeontwerper); de superster onder der supersterren uit het Schlagergenre… Otto Lagerfett. Luister één keer naar Bumsfallera en het nummer is niet meer uit je hoofd te krijgen. Het is een voorbeeld van de show waarmee hij de grootste Duitstalige feestnummers aller tijden voorbij laat komen, maar ook zijn eigen hits uit de ‘stal van Emile Hartkamp’.

 

Niet alleen Otto Lagerfett is een speciale act, dat geldt ook voor Ms Fischer, die volgens haarzelf verre familie is van de grote Helene. Zij komt speciaal met haar eigen danseressen naar De Rossumburcht voor een spectaculaire show, waarbij de muziek van haar naamgenoot natuurlijk niet wordt geschuwd. De stembanden kunnen dus vast gesmeerd worden voor ‘Atemlos’. Het is op 4 maart weliswaar nog geen nacht als Ms Fischer deze kraker gaat inzetten, maar meezingen blijft natuurlijk toegestaan.

 

De afsluiting komt van DJ Remco en niemand minder dan Dennis Wiltink. Het begon voor hem in De Kastelein in Epe. Inmiddels verdient hij zijn brood ermee: zingen! De trots van de regio slaagde er zelfs in om schouwburg Orpheus tot twee keer toe volledig uit te verkopen. Op Rosen Montag keert Dennis Wiltink terug op de mooiste bühne van de regio: die der Rossumdaerpers.

 

Vervolgens staan er tijdens de Hollandse Avond twee megabekende succesnummers op de mainstage. Al dertig jaar is Pater Moeskroen een begrip in menige kroeg, feesttent of festival. De heren stonden immers aan de wieg van krakers als ‘Joost’, ‘Laat Maar Waaien’, ‘Dansen’ en ‘Hela Hola Tuthola’. En wie herinnert zich niet meer ‘Roodkapje’? Speciaal voor de Carnavalsperiode heeft Pater Moeskroen een super vette act, waarin al hun grote hits voorbij komen.

 

Meer dan dertig (!) Nederlandstalige singles de hitparade ingezongen. Dat is René Schuurmans. Daarvan is ‘Laat de zon in je hart’ natuurlijk nog altijd de bekendste voor de officieel tot Nachtcommissaris van Noord-Brabant benoemde zanger. Nadat hij in 2011 voor het laatst op de bühne der Rossumdaerpers verscheen, is het nu dus weer hoog tijd dat deze rasartiest daar terug keert.

 

Maar ook in het party café is de stemming waarschijnlijk opperbest met één van de meest bekende DJ’s van Nederland. Dat Rick Romijn een geweldige show kan dragen, bewees hij tijdens het Bier und Weinfest van 2017. Het gastoptreden met zijn Verrückte Halbe Stunde leidde tot ongekend veel plezier bij de feestvierders, waardoor de club hem graag terughaalde voor een eigen show tijdens de Hollandse Avond op Rosen Montag. De Hagenaar bewees een top-DJ te zijn, maar dat is natuurlijk geen verrassing voor iemand die al decennia lang voor de radio werkt. In de jaren negentig begon hij als side-kick bij het meest succesvolle muziekprogramma dat de Nederlandse radio ooit kende: ‘Evers staat op’. Toen dat bij de jaarwisseling stopte, maakte Romijn de overstap van 538 naar Veronica om bij dat station niet alleen music director te worden, maar ook side-kick van die andere beroemde Nederlander: Wilfred Genee.

 

Het is na Rosen Montag niet voorbij, want op dinsdag 5 maart volgt de pyjamaparty annex nachtponnenfeest met Arjon Oostrom en de Gebroeders Ko. Van kroeg tot festival: Arjon maakt er altijd een geweldig feest van. Hij stond dan ook op 7th Sunday, Intents Festival, Rebirth, Wish, Paaspop en Dutch Valley. Verder is Arjon elke zomer te vinden in vele vakantieoorden zoals Salou, Lloret de Mar, Albufeira, Mallorca, Gran Canaria en Chersonissos. Zo groeide hij uit tot misschien wel één van de meest succesvolle Nederlandse feestartiesten.

 

De afsluiting is echter voor de feestvierders onder de feestvierders. Ze zijn na drie jaar terug bij De Rossumdaerpers: De Gebroeders Ko. ‘Schatje mag ik je foto, heb je een foto voor mij?’ ‘Ik heb een toetoetoeter op mijn waterscooter’. ‘Alleen maar schoenen aan’. ‘Eén bitterbal en ik was verloren’. ‘Ik heb een boot, ik heb een splinternieuwe boot, haar naam is Anna en ze ligt hier in de sloot.’ Het zijn slechts enkele van de vele, vele feesthits die de gebroeders Ko op hun naam schreven. Zo groeiden zij uit tot de ongekroonde koningen van de feestmuziek.