Op dinsdag 11 december om 20.00 uur is een (gratis) theatervoorstelling over de Molukse geschiedenis te zien in wijkgebouw Balai Pusat, Kouwenaarspad 30 in Vaassen. Iedereen is welkom.

‘Dengar’ is Maleis voor ‘luister’. Een intieme lecture-performance over Joenoes Polnaija. Een worsteling tussen identiteit en beeldvorming waarmee hij onlosmakend verbonden is.

Terwijl Joenoes melodieën laat klinken neemt hij je mee terug de schoolbanken in. We zien gesloten koffers van zijn opa terwijl Joenoes zijn toekomst in Nederland schetst. Van schepen vol specerijen naar stilstaande treinen. Wat betekenen de daden die zijn vader in het verleden heeft verricht vandaag voor Joenoes? Aan de hand van de geschiedenis van Nederland en de Molukken, die van zijn opa en zijn vader; vertelt Joenoes zíjn kant van het verhaal in de Molukse kerk van Appingedam (die vorig jaar nog in de steigers stond).

Theatermaker Fiona Kelatow en muzikant en acteur Joenoes Polnaija horen beide tot de derde generatie Molukkers in Nederland. Met DENGAR willen zij een brug slaan tussen het verleden en het heden en vertellen wat niet verteld wordt. De voorstelling DENGAR laat zien hoe een derde generatie worstelt met de huidige beeldvorming over Molukkers en wil een ander geluid laten horen en op deze manier een completer verhaal bieden. Het is de hoogste tijd dat deze geschiedenis en actuele vraagstukken voor het voetlicht komen.

Dengar is mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunsten (AFK) en Stichting ICCAN.