Zoals de meesten van jullie al hebben gehoord of gelezen is er in Vaassen (Wijk Berkenoord II) besmettelijke open tuberculose vastgesteld. In eerste instantie is dit uiteraard schrikken, maar er is vooral geen reden tot paniek. In verschillende media lezen wij dat er volop aan wordt gewerkt om verdere besmetting tegen te gaan.

Op 300 adressen in de eerder genoemde wijk krijgen bewoners een uitnodiging om deel te nemen aan een medisch onderzoek.

Wat is open TBC?
Het is open tbc wanneer de bacterie leidt tot ontstekingen of een abces in de luchtwegen, longen en als de bacterie wordt opgehoest. Mensen die er ziek van worden, worden moe, verliezen in korte tijd veel gewicht, lijden onder nachtenlang overmatig zweten. In het laatste stadium gaan mensen ook hoesten. Mensen met een verlaagde weerstand lopen iets meer risico ziek te worden door tbc. Man, vrouw, jong of oud, dat maakt in principe geen verschil. Tuberculoze is een infectieziekte die meestal goed te behandelen is met medicijnen.

Volgens berichtgeving op omroepgelderland.nl is te lezen dat de eerste besmettingsgevallen in Vaassen dateren van december vorig jaar. Die pati├źnten zijn inmiddels al genezen.

Bij twijfel, bel je huisarts.