Wat wij in Nederland Goulash noemen is in Hongarije eigenlijk soep (Gulyas).
Wat wij Goulash noemen, de stoofpot, heet daar Pörkölt.
Dit recept is slechts een van velen, want Hongarije is, vergeleken bij Nederland, een groot land, en in elke hoek van het land is de Pörkölt anders. Je kan het maken met vis maar rundvlees is meer bekend!

Recept Afdrukken
Hongaarse goulash
Instructies
  1. Smelt de boter in een Braadpan, en bak in de boter de spekblokjes uit. Haal de blokjes uit de pan, met bv een schuimspaan en houd ze apart.
  2. Doe de ui, knoflook en paprikapoeder in de pan en laat dit, onder af en toe roeren, zo'n 3 minuten sudderen.
  3. Voeg vervolgens het vlees toe en bak het rondom bruin. Voeg achtereenvolgens de tomatenpuree, karwijzaad, marjoraan en oregano toe, en daarna de wijn. Roer alles goed door en wacht tot de wijn begint te borrelen.
  4. Doe het deksel op de pan, draai het vuur laag (nog liever: zet de pan op de kleinste pit op een zo laag mogelijk vuur) en laat het stoven. Controleer na 1 1/2 a 2 uur of er nog genoeg vocht in de pan zit, en dat het vlees niet aanbrand, voeg desnoods een of twee kopjes runderbouillon toe
  5. Voeg tevens de paprikablokjes en de spekblokjes toe, roer het door en laat alles nog een half uur door sudderen.
  6. Tip voor een romige smaak, voeg 100-200 ml crème fraîche toe. 5 minuten voor je de pan van het vuur haalt. (Ook handig als er nog teveel vocht in de pan zit)!
  7. Serveer de Pörkölt met macaroni, rijst en of aardappelpuree en ook een frisse paprika/mais/tomaat salade is hier erg lekker bij.
Deel dit Recept