VAASSEN – In de twaalfde aflevering van Ons Dorp (18 juni) strijkt de filmploeg van Johan Adolfs neer in Vaassen, in de buurt van Apeldoorn. De tv-serie van Omroep Gelderland neemt de kijker mee terug naar 1966 en geeft een unieke inkijk in het toenmalige leven in het Gelderse dorp.

Het dorpsleven van Vaassen komt uitgebreid in beeld. We zien de inwoners thuis, op school, op werk en in het verenigingsleven. Bij de christelijke kleuterschool is er sprake van een klein feestje: de verjaardag van een jarige job wordt gevierd, compleet met feestmuts en lolly’s. Op de Mariaschool – waar nonnen nog les geven – spelen de jongens met (Bambino)blokken en zitten de meisjes in de poppenhoek.

Bij ijzergieterij Vulcanus vertrekken de werknemers naar huis voor het middageten. Een enkeling op Solex of brommer, maar de meesten gewoon te voet of met de fiets. Bij Bervoets Kleding zoekt een vrouw – ondanks de regen – naar een badpak en bij Rijschool Roffel wordt theorieles gegeven en zien we een lachende jongeman zijn examen afleggen. Ook in de kroegen is er de nodige bedrijvigheid. In café Maartenshof krijgen twee jongemannen een Pepsi ingeschonken, terwijl café Schepop als ontmoetingsplaats dient voor de plattelandsvrouwenclub Vaassen-Emst.

Molukse buurt en volksdans
Daarnaast komt het Molukse woonoord in beeld, waar het enthousiasme van de kinderen afspat. Verder is er aandacht voor folklore: boerendansers geven een demonstratie bij Kasteel Cannenburch. De aflevering besluit met de dorpsoptocht, ditmaal met gymnastiek, voetbal, muziek en inbreng van de scouting.

Ons Dorp

Ons Dorp portretteert aan de hand van historische opnames van filmmaker Johan Adolfs het Gelderse dorpsleven uit de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. De serie komt tot stand in samenwerking met het Gelders Archief, Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL), Regionaal Archief Rivierenland en de plaatselijke historische genootschappen.

Ons Dorp is elke dinsdag om 17.20 uur te zien op Omroep Gelderland (daarna ieder uur herhaald). Aflevering online (terug)kijken? Dat kan via onze Facebookpagina en Uitzending Gemist.