Vanaf donderdag 26 maart 2020 19.00 uur geldt een nieuwe noodverordening voor gemeenten in de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland.

Ter bescherming van de veiligheid en de gezondheid, heeft het kabinet maandagavond 23 maart jl. landelijke maatregelen genomen tegen verdere verspreiding van het coronavirus. Om binnen de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) deze maatregelen te kunnen handhaven, heeft VNOG-voorzitter Ton Heerts deze nieuwe noodverordening vastgesteld.

Noodzakelijk

Ton Heerts: “Ik begrijp dat we met deze noodverordening velen moeten teleurstellen. Bijvoorbeeld mensen die een huwelijk of een leuk uitje voor de komende periode hebben gepland. En zeker ook de recreatieondernemers op de Veluwe en in de Achterhoek. Maar de maatregelen zijn echt noodzakelijk. We hebben nu iedereen in Nederland nodig om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en om onze ouderen en kwetsbaren te beschermen. Het is crisistijd en geen vakantietijd.”

Naleven

De nieuwe noodverordening is veel uitgebreider dan de eerdere noodverordeningen voor het beperken van verspreiding van het coronavirus. Vanaf donderdag 26 maart geldt dat gemeenten, toezichthouders en politie, kunnen optreden als mensen de richtlijn van ‘houd minimaal 1,5 meter afstand tot anderen’ niet naleven. Er volgen dan stevige boetes. Heerts: “Van de burgemeesters in onze regio weet ik dat veel mensen, winkels en bedrijven de maatregelen goed naleven. Voor het geval het toch nodig is, kan de voorzitter van de veiligheidsregio bepalen om gebieden en locaties te sluiten.” Dat geldt ook voor recreatieterreinen, vakantieparken, campings, (jacht)havens, natuurgebieden en stranden.

De noodverordening geldt in ieder geval tot en met 6 april 2020 of tot het moment waarop zij wordt ingetrokken. Evenementen zijn verboden tot 1 juni 2020. De eerdere noodverordening en het wijzigingsbesluit van 16 maart 2020 zijn door deze nieuwe noodverordening ingetrokken.