Elk jaar zijn in het tweede weekend van mei vele honderden wind- en watermolens geopend voor het publiek. Als je eens een molen wilt bezoeken en van binnen wil bekijken, dan is de Nationale Molendag een prima gelegenheid daarvoor. De molenaars laten de molens draaien en vertellen alles over techniek, de geschiedenis en het molenaarsvak.

De meeste molens worden door vrijwilligers draaiende gehouden. Zo heeft de Daams Molen in Vaassen nu 4 molenaars, 3 gastmolenaars en 2 MIO’s (molenaars in opleiding). De wieken van de Daams molen hebben al meer dan 2.000.000 keer rond gedraaid.

Daams molen
De Daams molen in Vaassen is op donderdag 10 mei tijdens VaasAqua en zaterdag 12 mei te bezoeken. En de meeste woensdagen tussen 10:00 uur en 16:00 uur. U kunt er dan ook een rondleiding krijgen.
┬ę2018 Vaassen Actief
Wenumse Molen
De Wenumse Watermolen (Wenum/Wiesel) is ook op 12 mei geopend en verder iedere 1e zaterdag van de maand tussen 10:00 uur en 16:00 uur. Tijdens de Nationale Molendagen zijn er diverse activiteiten zoals malen, zagen en brood bakken in een veldoven.

Windkorenmolen (Oranjemolen)
De Windkorenmolen (Oranjemolen) aan de Marleweg in Wenum is op 12 mei geopend van 10:00 tot 16:00 en zondag 13 mei van 12:00 tot 16:00. Tijdens de Nationale Molendag is er hier een expositie en een verhalenverteller aanwezig. En de molenaar (Frits Vorderman) zal zondag zijn 98ste verjaardag hier vieren.

Cannenburgher Molen
De Cannenburgher Molen is nog steeds in gebruik, maar helaas niet te bezoeken.

Kopermolen
De Kopermolen in Zuuk is alleen op afspraak te bezichtigen en is niet open tijdens de Nationale Molendagen.