De fraudehelpdesk waarschuwt voor een e-mail die zogenaamd afkomstig is van de Belastingdienst. Hierin staat dat je een betalingsachterstand hebt. Betaal niets!

Eerder waarschuwden zij ook voor dit bericht. De Belastingdienst zou eerder geprobeerd hebben het bedrag van €98,02 van je rekening af te schrijven. Doordat dit niet gelukt is, dien je het openstaande bedrag zo snel mogelijk over te maken naar het rekeningnummer dat in de mail wordt genoemd. Doe dit niet!

Oplichters maken je geld afhandig

Het rekeningnummer is niet van de Belastingdienst. Oplichters proberen je via deze e-mail geld afhandig te maken. Check hier welke rekeningnummers wel door deze instantie worden gebruikt.

alse e-mails zijn vaak niet van echt te onderscheiden. Hieronder volgen een aantal tips die je kunnen helpen toch de valse e-mails eruit te pikken.

  • Let altijd op de afzender. Eindigt het e-mailadres van de afzender niet op @[naam bedrijf].nl? Dan is de kans groot dat deze mail nep is. Overigens spelen criminelen hier tegenwoordig goed op in, zo laten ze het afzenderadres eindigen op .com in plaats van .nl of wijkt het adres een lettertje af van het originele e-mailadres. Handige fraudeurs maken gebruik van een trucje dat ‘e-mail spoofing’ heet. Hierbij kunnen ze het afzenderadres zo manipuleren dat het niet meer van het origineel is te onderscheiden.
  • Staat er een link in de e-mail? Check dan eerst waar de link naartoe leidt door met de cursor van je muis op de link te gaan staan zonder te klikken. Hiermee kun je zien naar wat voor website je gaat als je op de link klikt. Komt de url  helemaal niet overeen met de url van de officiële website van een bedrijf of instantie? Dan is dit een valse website. Let wel op: ook de urls lijken tegenwoordig erg op de url van een officiële website. Zowel phishingmails als malwaremails kunnen links bevatten.
  • Bevat de e-mail een bijlage? Klik nooit zomaar op deze bijlage. Met slechts een klik kun je al schadelijke software op je computer downloaden. Check op dezelfde manier als bij phishingmails, waarnaartoe de link leidt, of wat voor bestand je download. Bijlagen met de extensie .exe of .zip zijn vaak risicovol. Open deze bijlagen niet.
  • Kijk goed naar de strekking van het bericht. Banken sturen bijvoorbeeld nooit e-mails waarin staat dat je jouw gegevens moet invullen. Ook vragen ze je nooit je bankpas op te sturen. Wordt er gedreigd met een aanmaning of deurwaarder? Trap er niet in! Dit doen criminelen alleen maar om je bang te maken.
  • Let op spelfouten en de vormgeving van de e-mail. Ziet de e-mail er amateuristisch uit? Dan kun je er bijna direct vanuit gaan dat het een valse e-mail betreft.
  • Weet je nog steeds niet zeker of een e-mail door het bedrijf of instantie waar de mail vandaan lijkt te komen gestuurd is? Neem dan contact op via het telefoonnummer of mailadres dat op de officiële site van de instantie of het bedrijf te vinden is.
  • Schaf een goede virusscanner aan. Heb je per ongeluk toch op een bijlage die malware bevat geklikt? Dan kan de virusscanner in sommige gevallen voorkomen dat je computer geïnfecteerd wordt.
  • Pas op voor e-mails waarin staat dat je gewonnen hebt. Vul je gegevens niet in. Als het te mooi lijkt om waar te zijn, is dat ook zo.

Te laat?
Ben je toch in een phishingmail getrapt en heb je jouw gegevens ingevuld? Verander waar mogelijk direct je wachtwoord en neem contact op met het betreffende bedrijf of de instantie.

Heb je op een bijlage gedrukt en zijn je bestanden versleuteld door crypto- of ransomware? Schakel dan professionele computertechnici in en betaal niet!

Heb je toch je gegevens ingevuld op een website die volgde op een e-mail over een prijs? En zit je hierdoor vast aan een sms-abonnement? Ga dan naar payinfo.nl en vul je telefoonnummer hier in. Hiermee wordt het

Bron: opgelicht.avrotros.nl/