De nieuwe noodverordening van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland legt de hele recreatiesector forse beperkingen op.

Deze nieuwe noodverordening geldt vanaf donderdag 26 maart 2020 19.00 uur voor gemeenten in de veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland (VNOG).

Volgens deze noodverordening moeten recreatieterreinen, vakantieparken, campings, (jacht)havens, natuurgebieden en stranden zich strikt houden aan de maatregelen. VNOG-voorzitter Ton Heerts: ”We zitten in een crisis met een volksgezondheidsprobleem.
De maatregelen zijn dus gericht op bescherming van de veiligheid en de gezondheid. Het advies is: blijf thuis.”

Gemeenschappelijke toilet-, was- en douchevoorzieningen zijn met deze noodverordening tot en met 6 april 2020 aangewezen als verboden locaties. Het gaat om dit soort voorzieningen op of bij vakantieparken, campings, kampeerterreinen en kleinschalige kampeerveldjes, zoals ‘kamperen bij de boer’. Het gaat ook om parken, natuurgebieden, stranden en (jacht)havens. Binnen de VNOG bestaat de dreiging dat het op dit soort locaties niet of niet voldoende mogelijk is om de voorgeschreven 1,5 meter afstand tussen personen te garanderen.

De noodverordening geldt in ieder geval tot en met 6 april 2020 of tot het moment waarop zij wordt ingetrokken. Evenementen zijn verboden tot 1 juni 2020. De eerdere noodverordening en het wijzigingsbesluit van 16 maart 2020 zijn door deze nieuwe noodverordening ingetrokken.