Bron: Mijn groene gras

De zomervakantie staat voor de deur. We werken toe aan het afsluiten van het schooljaar en de laatste kinderen halen nog net voor de vakantie misschien hun zwemdiploma A. Heerlijk 6 weken vrij, even helemaal ontzorgen en hopelijk genieten van het mooie weer. Misschien staat er een mooie vakantie geboekt of blijf je lekker thuis. Wat je deze zomer ook gaat doen we zijn er allemaal dol op om met warm weer verkoeling te zoeken op het strand of in het zwembad.

Hoe fijn is dat als je kind dan afgelopen schooljaar zijn of haar eerste zwemdiploma heeft gehaald. Geen gedoe meer met bandjes maar de vrijheid om te zwemmen waar je maar wilt.
©2018 Mijn Groen Gras / Vaassen Actief
Veel kinderen kijken er dan ook naar uit dat ze voor het eerst zonder bandjes mee mogen doen met het ‘echte’ zwemmen. Enthousiast en vol trots, met hun diploma op zak, zwemmen. Ouders denken dan vaak dat je kind lekker zelf kan gaan zwemmen. Het zwemdiploma is binnen dus mijn kind kan zich redden. Wat een feest!

Zoals blogger Susanne Nijman schreef: zwemmen is net als fietsen. Een mooie vergelijking want als je kind voor het eerst zonder zijwieltjes kan fietsen stuur je die ook niet alleen het drukke verkeer in. Nee, je begeleidt je kind van net leren fietsen op de stoep naar drukke verkeer situaties. Je fietst mee en houdt je kind dichtbij je, jij ziet de gevaren eerder en kent de regels van het verkeer. Zo bouw je het zelfstandig fietsen met je kind rustig op.

Zo zou je het met zwemmen ook moeten zien. Je kind heeft het A-diploma gehaald en dat is natuurlijk niet voor niets maar wel in een bekende gecontroleerd omgeving en daarin kan je kind zich prima redden. Nu is het aan ouders om kinderen te begeleiden in het drukke zwemverkeer. Misschien denk je nu ‘ja daarvoor is er toch toezicht rondom het zwembad of soms op het strand’. Dat is ook zo maar deze lifeguard heeft ook maar 2 ogen en kan niet alleen jouw kind in de gaten houden, hoe hard hij ook zijn best doet. Wees samen alert en hou allebei een oogje in het zeil. Bouw het rustig op in het zwembad en als dat goed gaat dan pas in openwater want water kan onvoorspelbaar zijn.

Zwem veilig of zwem niet!
Gooi je smartphone aan de kant en heb je aandacht bij je zwemmende kind en geniet deze zomer samen van het water!