Foto: By Justinc – Own work, CC BY-SA 3.0

Ebenezer Cobb Morley is voor veel mensen een onbekende. Hij is op 20 november 1924 overleden en vandaag is het precies 187 jaar geleden dat hij werd geboren in 10 Garden Square, Princess street in Hull (Groot Britanie)

Ebenezer was van beroep een advocaat en een enthousiaste roeier, die de Barnes en Mortlake Regatta oprichtte waarvoor hij ook secretaris was (1862-1880). Hij diende op Surrey County Council for Barnes (1903-1919) en was een Justice of the Peace.

Wat is er dan zo bijzonder aan deze man? Zelfs google besteed vandaag, dmv een google doodle, aandacht aan zijn geboortedag in 1831.

Ebenezer was een sportman en toen hij op 22 jarige leeftijd verhuisde naar Barnes en richtte hij daar de Barnes Rugby Football Club op in 1858. Kenmerkend voor het voetbal wat zoals deze toen werd bedreven was dat deze erg chaotisch was en weinig regels kende. In 1863 schreef hij als aanvoerder een voorstel voor de Bells’ Lifem, een krant, waarin hij een overkoepelend bestuursorgaan voorstelde voor de voetbalsport. Dat leidde tot een bijeenkomst in The Freemasons’ Tavern. En daar is toen de FA (Football Asscociation) opgericht. De FA is de Engelse voetbalbond en was de eerste voetbalbond ter wereld.

Hij was de eerste secretaris van 1863 tot 1866 en de tweede president van 18667 tot 1874. En heeft ook de eerste regels voor het voetbal bedacht. Hij wordt daarom ook gezien als de grondlegger van de FA en het huidige moderne voetbal. Een sport die overal ter wereld wordt gespeeld.

Aan zijn huis no 26 The Terrace in Barnes was een blauwe plaquette geplaatst. Tijdens werkzaamheden in november 2015 is dat huis helaas al een kaartenhuis in elkaar gestort en verwoest.

Als voetballer speelde hij in de eerste wedstrijd ooit tegen Richmond in 1863. Hij scoorde in de eerste representatieve wedstrijd tussen de voetbalclubs uit Londen en Sheffield op 31 maart 1866

Ebenezer is in 1924 begraven op de begraafplaats van Barnes, een nu verlaten kerkhof op Barnes Common, Barnes. Hij had geen kinderen.