Maandag 16 december was het weer zo ver. De nieuwe Michelin Gids editie 2019 komt uit. Een hoogtepunt voor veel Nederlandse chef-koks. Want het krijgen of behouden van een of meerdere Michelin sterren kan gezien worden als een top prestatie.
Gisteren was er al een vooravond, waar de drie Nederlandse 3 sterren chef-koks tijden het Chefsdiner gezamenlijk voor 400 gasten kookten.

En na een vertraging van bijna 15 minuten begon in het De La Mar theater in Amsterdam de presentatie van de nieuwe Michelin Gids. De opening werd gedaan door Ellen ten Dame. Zij treed momenteel op in het theaterstuk Paris-Berlin. Zij zong “non je ne regrette rieneen” van Édith Piaf met een speciaal voor deze gelegenheid aangepaste tekst. Zij bezong de Michelin Ster.

De Studenten van de Hoge Hotelschool uit Den Haag werden daarna ook even naar het podium gehaald. Zij verzorgen de lekkere hapjes van vandaag. En wie weet mogen zij ooit ook op dit podium hun Michelin ster ophalen.

Jean-Noel Delaunois loopt daarna het podium op. Jean-Noel Delaunois is Commercieel directeur Benelux van Michelin. Hij vraag aan Noel van Wittenbergh van Ciel Bleu om het podium te betreden. Noel mag eerst een nieuwe zwarte jacket aantrekken en krijgt vervolgens de “Michelin Award Sommelier Nederland 2019” uitgereikt. De eerste reactie van Noel was “We proberen ons best te doen. En de gast een mooie beleving te geven met de wijn die hij of zij verkiest.”

Op een scherm wordt daarna een film vertoond over de criteria die michelin hanteerd bij het toekennen van de Michelin sterren.

Jannis en Claudia Brevet komen op het podium en vertellen wat hun allemaal overkwam nadat ze vorig jaar als 3e restaurant in Nederland drie Michelin sterren hebben. Toen ze terug waren op de zaak keken ze in de computer en in 10 uur tijd waren al meer dan 1.000 reserveringen geplaatst en niet alleen uit Nederland.

De staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, Mona Keijzer, krijgt het eerste exemplaar uitgereikt van de nieuwste Michelin Gids door Gwendal Poullennec, internationaal directeur van de Michelin Gids. Vanwege het grote gezin wat ze heeft kookt Mona meestal stamppotten. En voor een recensie moet je haar gezin maar opbellen.

Via een filmpje met de stem van Werner Loens, die zelf uit beeld blijft horen we in de zaal wat nu het verschil tussen een, twee en drie sterren is. Bij een ster wordt er heel precies en constant gekookt. Om een 2e ster te krijgen moeten de Michelin inspecteurs het Wauw effect ervaren. Hier is een keukenteam is het ambacht geheel beheerst. En een derde ster wordt verleend als de ambacht kust wordt. Waarschijnlijk is dat ook de reden van de vaak bijzonder mooi opgemaakte borden in een restaurant.

En dan begint de bekendmaking van wie er allemaal een nieuwe Michelin ster krijgen. Thomas van Santvoort van Flicka mag als eerste de witte bragard aantrekken op het podium zijn eerste Michelin ster uitgereikt en de nieuwe Michelin gids.

Daarna mogen Robert Poel en Thomas Diepersloot een witte bragard aantrekken. Zij werken bij Voltaire in Leersum. Jacob Jan Boersma is daar overigens sinds 1 september 2017 verantwoordelijk voor de culinaire invulling van het menu.

Later was het opvallend dat Wim Severein van The Millen niet aanwezig was om zijn Michelin ster en bijbehorende bragard te ontvangen. Hij had al eerder bij het Wereldmuseum ook een Michelin ster ontvangen. De reden van zijn afwezigheid was wel komisch. Hij moest met zijn auto naar de garage, want er moesten winterbanden onder.

Verder viel O&O uit Sint Willebrord op. Helena en Danny Tsjang koken als sinds 1982 in hun eigen restaurant en wat eerst gewoon de afhaalchinees was is nu een top restaurant geworden met een Michelin ster.

Daarna werd er bekend wie er een tweede ster bij kregen. Dat zijn Nico en Sonja Boreas van Sabero en Syrco Bakker van Pure C uit Cadzand. En waar de meeste samen met hun partner het podium opliepen. Vroeg Syrco zijn hele team om het podium te betreden, want een Michelin ster verdien je samen met je team, “het is een teamprestatie”. Iets wat de andere Chef-koks ook vaak zeiden bij hun eerste reactie.

Het is ook mooi om te zien en horen dat de meeste chef-koks die elke keer onder een daverend applaus het podium op werden geroepen, door hun emotie vaak niet meer wisten wat ze moesten zeggen.

En daarna het goede nieuws voor de drie 3 sterren restaurants die Nederland telt. Ook in de nieuwe uitgave van de Michelin Gids behouden zijn hun 3 sterren. Dus De Leest, De Librije en Inter Scaldes behouden hun drie sterren.