Inmiddels is duidelijk geworden dat de nieuwe maatregelen tegen het coronavirus de hele recreatiesector fors beperken.

In elk geval tot en met maandag 6 april 2020. Ook in en rondom onze eigen gemeente Epe. De start van het vakantieseizoen zal dit jaar totaal anders zijn. Dat begrijpt iedereen en toch doet het pijn.

1,5 m afstand

Overal geldt de regel dat we 1,5 meter afstand moeten kunnen houden tot elkaar. Ook waar we vakantie houden en onze vrije tijd doorbrengen. Voor ons als gast, als bezoeker en als personeel. Door afstand te houden verkleinen we de kans op besmetting met het coronavirus.

Verboden

Waar de kans op besmetting het grootst is gelden strenge voorwaarden. Toilet-, was- en douchevoorzieningen op of bij recreatie- en vakantieparken en campings zijn verboden terrein. Onder ‘campings’ vallen ook kleinschalige kampeerveldjes, zoals bij parken, natuurgebieden, stranden en (jacht)havens. Vooralsnog blijft dit soort parken en campings dus open, mits iedereen zich er houdt aan de maatregelen. Eigenaren kunnen wel zelf besluiten hun park of camping te sluiten. De VNOG heeft dit alles onder andere afgestemd met Hiswa-Recron en Vitale Vakantieparken. Verder zijn op deze locaties restaurants, bars, zwembaden en andere recreatieactiviteiten gesloten. Dat is volgens het landelijk verbod.

Eigen toilet en douche

Mensen kunnen nog wel gebruikmaken van onderkomens met eigen toilet-, douche- en wasvoorzieningen. Voorbeelden daarvan zijn stacaravans, bungalows, chalets en glamping-tenten. Ook daar gelden nog steeds de algemene voorschriften voor groepsvorming en voor 1,5 meter afstand. Accommodaties voor grotere groepen op vakantieparken moeten wél sluiten.

Sluiting en boetes

Maandag 23 maart 2020 kondigde het kabinet nieuwe landelijke maatregelen tegen het coronavirus af. Ook iedereen in de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) moet zich daaraan houden. Om daarvoor te kunnen zorgen, geldt sinds donderdag 26 maart een nieuwe VNOG-noodverordening. Deze noodverordening maakt het mogelijk locaties te sluiten als daar de maatregelen niet worden nageleefd. Ook kunnen boetes volgen.

Blijf bij voorkeur thuis

Het is lente. De zon schijnt vaker. We willen eropuit. Bedenk: het is geen vakantietijd. Wel crisistijd. De dringende oproep luidt dan ook: blijf bij voorkeur thuis en stel uw vakantie uit. Samen tegen corona.

Financiële steun voor ondernemers

Voor werkgevers en ondernemers is een aantal financiële regelingen getroffen. De landelijke regelingen zijn te vinden op www.rijksoverheid.nl/corona. Ook de Kamer van Koophandel is een bron van informatie, via www.kvk.nl/corona of het telefonische KVK Coronaloket 0800 – 2117. Ondernemers en werkgevers kunnen ook contact opnemen met hun branchevereniging.

Informatie over de gemeentelijke regelingen vindt u via www.epe.nl/corona.