door Monique Zweekhorst en Desire Lukkasen voor Vaassen Actief;

Elk jaar zijn er verschillende wildtochten in Vaassen en omgeving. Vooral de burltochten eind september en begin oktober zijn erg gewild. Gisteren 16 september was de eerste tocht van het jaar. De dames van Vaassen Actief hadden de primeur!

Aan de Nieuwe Zuidweg (Heerde/Epe) werden we ontvangen door Gerrit van Vemde en Rein Jaarsma. Twee mannen met verstand van natuur en wild. Zij zijn onze gids vanuit het Gelders Landschap en Kastelen. We kregen een uitleg over de bronsttijd, de groepen herten en de ‘mannen’ in het bos ondersteunt met prachtige grote stangen (geweien) en foto’s van verschillend wild. De foto’s zijn gemaakt door Gerrit van Vemde die dagelijks in het bos te vinden is.

Met een groep van 20 personen gingen we op weg naar de hut, die uitkijkt over een prachtige vlakte. We hadden direct geluk, want er was een grote groep met herten aanwezig met één grote bok. We  hadden gelijk een mooie burl te pakken. Daarna bleef het lang stil, maar ons wachten werd beloond met nog een jonge bok en wat wilde zwijnen. Na ongeveer 1,5 uur spotten gingen we in het donker terug naar de auto. Dit op zichzelf is al een geweldige ervaring. Stilte, rust en ruimte. Heel bijzonder dat wij als Vaassenaren in zo’n mooi stuk Nederland wonen.

De geplande tochten op de website staan al vol, maar er worden nog nieuwe tochten gepland. Hou dus de site van Geldersch Landschap en Kastelen in de gaten. Wist u trouwens dat u lid kunt worden van het Geldersch Landschap en Kastelen? Hiermee ondersteunt u ook ons prachtige landschap en kunt u met korting gebruik maken van verschillende activiteiten, waaronder ook de burltochten. Meer informatie hierover vindt u op www.glk.nl.