Bron: Vitens

Door de aanhoudende warmte wordt momenteel circa 45% méér water verbruikt dan normaal. Hierdoor kan je mogelijk een lagere waterdruk ervaren, vooral in de avond. Een minder krachtige douchestraal is hier een voorbeeld van. Ook kan het gebeuren dat er bruin water uit de kraan komt. Dit is niet schadelijk voor de gezondheid, dus je kunt het gewoon drinken.

Vitens verzoekt iedereen om tijdens de piekuren (tussen 6.00 uur en 9.00 uur en tussen 18.00 uur en 22.00 uur) niet-noodzakelijk waterverbruik te beperken. Dus bijvoorbeeld niet:
#) de tuin te sproeien,
#) de auto te wassen,
#) de vaatwasser of wasmachine aan te zetten,
#) zwembadjes te vullen.

Drink ruim voldoende kraanwater
Een volwassene heeft gemiddeld 1,5 tot 2 liter per dag aan vocht nodig in de vorm van dranken. Op warme dagen verliest het lichaam meer vocht dan anders. Het is dus wel belangrijk om tijdens de warmte voldoende kraanwater te drinken, anders ligt uitdroging op de loer.

Wat kan je nog meer doen?
Badkamer/wc
#) Kies voor een douche in plaats van in bad te gaan.
#) Douche niet langer dan 5 minuten per keer. Hiermee bespaart u niet alleen water maar ook energie.
#) Draai tijdens het douchen de kraan dicht tijdens het inzepen en haren wassen.
#) Gebruik de bespaarknop van de wc.
#) Laat de kraan niet lopen tijdens het tandenpoetsen.

Tuin
#) Vang voor het douchen eerst het koude water op in een emmer en gebruik dit om de planten water te geven. Of gebruik dit voor het vullen van een kinderbadje.
#) Strooi cacaodoppen tussen de planten in de tuin. Ze houden vocht vast en bovendien helpen ze tegen onkruid. Let op: minder geschikt voor mensen met honden.
#) Sproei de tuin liever goed voorafgaand aan een warme periode zodat er vocht in de bodem zelf zit i.p.v. meerdere keren tijdens de warmte. Bovendien verbranden de natte bladeren dan niet in de zon.
#) Geef in de tuin alleen de planten water die het nodig hebben en gebruik hiervoor liefst een gieter

Overig
#) Laat de (vaat)wasmachine alleen draaien als u een volle machine hebt.
#) Wilt u toch de auto wassen, gebruik dan een emmer in plaats van de tuinslang.

Vlekken in wasgoed
Heeft u door het bruine water vlekken in uw wasgoed? Dan adviseert Vitens de was nat te houden en opnieuw te wassen met een biologisch voorwasmiddel. Houd de was tussen de twee wasbeurten goed nat, anders gaan de vlekken er niet meer uit. Zijn de vlekken er na één keer wassen niet uit, was de kleding dan direct nog een keer.

Vitens Watertappunten
Gaat u een paar uur van huis? Vul dan thuis een (navulbare) fles met kraanwater voor onderweg. Er zijn al meer dan 100 Vitens watertappunten in ons voorzieningsgebied. Hier kunt u bijvoorbeeld uw waterflesje bijvullen. Een van deze watertapputen bevind zich op de hoek van de Kerkweg/Torenstraat.