2019 was een fantastisch jaar voor de Daams Molen. Zo waren Jurre Riphagen en Rammon Kroes, MOI’s (Molenaars in Opleiding) samen met 4 andere jonge molenaars als vertegenwoordigers uitgenodigd om bij de uitreiking van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs aanwezig te zijn. Jurre en Ramon zijn samen met de vier anderen de jongste molenaars van ons land. En daar stonden ze naast HKH Koning Maxima op het podium. Bij de bekendmaking van die prijs aan de Vereniging de Hollandsche Molen, was de reactie van directeur Nicole Bakker dat de prijs voor alle molenaars is en deze al oa besteed worden aan een fond voor jong molenaars.

Herman Spijker, voormalig voorzitter van de Daams Molen, heeft afgelopen maand de eerste prijs gewonnen met zijn film over de verplaatsing van de Daams Molen bij de VAAC (Vereniging Apeldoornse Amateur Cineasten).

Verder werden er dit jaar ook weer verschillende records gebroken door de molenaars van de Daams molen. Dit jaar hebben wieken van de molen maar liefst 211.523 rond gedraaid. Daarmee is het record uit 2016 met 201.600 omwentelingen verbroken). Voorheen verleende de provincie Gelderland subsidie op basis van het aantal omwentelingen, vandaar dat deze worden bijgehouden.

De molens draaide dit jaar slechts 101 dagen, waardoor ze niet in de buurt van het record uit 1992 van 124 dagen komen. Maar de Daams molen draai alleen maar met vrijwilligers, die daar veel vrije tijd in steken. En ondanks dat er minder draaidagen waren, was het aantal gemiddelde omwentelingen per dag met 2.094 meer dan ooit te voren. het oude record stond op 1.938. En ook het aantal mensen die de Daams molen hebben bezocht is afgelopen jaar met bijna 10% gestegen. Mooie cijfers dus voor een van onze Vaassense iconen.

En 2020 zal voor de Daams Molen een feestelijk jaar worden. De Daams Molen bestaat dan 150 jaar.

Als je meer wilt weten over de Daams Molen kijk dan eens op de site van de Daams’ Molen.